Bruk investeringskalkulator for å beregne fremtidig avkasting på dine investeringer.
Kalkulatoren kan benyttes enten du sparer i aksjer, fond, crowdfunding eller kryptovaluta.
I denne kalkulatoren kan du enkelt legge inn:
- Antall kroner investert i måneden
- Antall måneder
- Forventet årlig avkastning
Deretter trykk «Calc»
(Husk å trekke fra inflasjonen for å få realavkastning)
Norges bank forsøker å nå et gjennomsnittlig inflasjonsmål på 2%
Investeringskalkulator
Få et oversiktlig visuelt bilde av din spareplan og forventet avkastning ved å trykke på «Charts» under kalkulatoren (Denne funksjonen er ikke optimalt på mobil).
Denne grafen vil gi et tydelig bilde over hvor viktig det er å investere penger over lang tid istedenfor å spare på sparekonto der realavkastningen er negativ.
Forventet avkastning
Forventet årlig avkastning kan variere stort fra aktivaklasse til aktivaklasse. På den ene siden av risikoskalaen har vi rentefond/obligasjonsfond med lav risiko. (2-5%)
Så har vi kombinasjonsfond med både rentepapirer og aksjer med Lav-moderat risiko. (4-8%)
Moderat risiko finner man i rene aksjefond som for eksempel S&P 500. Årlig avkastning de siste 20 årene har vært på 9,87%.
Moderat-høy risiko har vi enkeltaksjer som kan ha store svingninger på både kort og lang sikt, men dette kommer helt an på blant annet segment og størrelse på selskapet.
Helt ytterst på risikoskalaen finner vi krypto. Krypto har fått stor oppmerksomhet for sine voldsomme signinger. Risikoen i ulike kryptovaluta varierer også stort, som f.eks. mellom Bitcoin og en memecoin.
Valg av aktivaklasse
Det er ingen fasit på hvilken aktivaklasse som er det beste å investere i, dette varierer fra måned til måned og år til år. Det viktigste er at det blir gjort et aktivt valg med sparepengene å finne ut hvilken risiko som passer best for deg som person.
Tar man høyere risiko enn det man egentlig tåler eller ønsker kan dette føre til at følelsene tar overhånd og med det kan påvirke avgjørelser basert på frykt.
Velg noe som interesserer deg. Det er mye enklere å bli god på noe man syntes er morsomt å drive på med. Det samme gjelder investering og sparing.
Innholdet på kryptokroken må ikke tolkes som investeringsråd. Det er viktig å gjøre seg opp egen mening og aldri investere penger man ikke har råd til å tape. Informasjonen i artikkelen kan inneholde feil/mangler.
Referanser:
2. https://www.norges-bank.no/tema/pengepolitikk/pengepolitisk-strategi/